#use wml::debian::template title="Υποστήριξη" #use wml::debian::toc #use wml::debian::translation-check translation="01382b6032212911085d4338b57e4b0f7d98d4ae" maintainer="galaxico"

%body

Το Debian και η υποστήριξή του γίνονται από μια κοινότητα εθελοντών. Αν αυτή η προερχόμενη από την κοινότητα υποστήριξη δεν πληροί τις ανάγκες σας, μπορείτε να διαβάσετε την τεμκηρίωσή μας ή να προσλάβετε έναν σύμβουλο. Βοήθεια σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο με τη χρήση του IRC

Το IRC (Internet Relay Chat) είναι ένας τρόπος να μιλά κανείς με ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Τα κανάλια IRC που είναι αφιερωμένα στο Debian μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο OFTC.

Για να συνδεθείτε χρειάζεστε έναν πελάτη IRC. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς είναι οι: HexChat, ircII, irssi, epic5 and KVIrc, όλοι από τους οποίους υπάρχουν σε μορφή πακέτου για το Debian. Το OFTC προσφέρει επίσης και μια διεπαφή web WebChat σας επιτρέπει να συνδεθείτε στο IRC μέσω ενός φυλλομετρητή/περιηγή ιστοσελίδων χωρίς να χρειάζεστε να εγκαταστήσετε έναν τοπικό πελάτη.

Αφού έχετε εγκαταστήσει τον πελάτη IRC θα πρέπει να του πείτε να συνδεθεί στον εξυπηρετητή. Για τους περισσότερους πελάτες. μπορείτε να το κάνετε αυτό πληκτρολογώντας:

/server irc.debian.org

Σε μερικούς πελάτες (όπως ο irssi) πρέπει αντί γι' αυτό να πληκτρολογήσετε:

/connect irc.debian.org
# Note to translators: # You might want to insert here a paragraph stating which IRC channel is available # for user support in your language and pointing to the English IRC channel. #

Once you are connected, join channel #debian-foo by typing

#
/join #debian
# for support in your language. #

For support in English, read on

Αφού συνδεθείτε, μπείτε στο κανάλι #debian πληκτρολογώντας

/join #debian

Σημείωση: πελάτες όπως ο HexChat έχουν συχνά μια διαφορετική διεπαφή γραφικών για την σύνδεση σε εξυπηρετητές ή κανάλια.

Σ' αυτό το σημείο θα βρεθείτε ανάμεσα σε ένα φιλικό πλήθος των θαμώνων του #debian. Εδώ είστε ευπρόσδεκτοι να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το Debian. Μπορείτε να βρείτε τις συχνές ερωτήσεις του faq στο .

Υπάρχει ένας αριθμός άλλων δικτύων IRC στα οποία επίσης μπορείτε να μιλήσετε για το Debian. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το freenode IRC network στον ιστότοπο chat.freenode.net.

Λίστες αλληλογραφίας

Το Debian αναπτύσσεται μέσα από ένα κατανεμημένο μοντέλο σ' ολόκληρο τον κόσμο. Συνεπώς, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προτιμάται για τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων. Μεγάλο μέρος της συζήτησης μεταξύ των προγραμματιστών και χρηστών του Debian γίνεται μέσω αρκετών λιστών αλληλογραφίας.

Υπάρχουν αρκετές δημόσια διαθέσιμες λίστες αλληλογραφίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα Debian mailing lists.

# Note to translators: # You might want to adapt the following paragraph, stating which list # is available for user support in your language instead of English.

Για υποστήριξή στα Αγγλικά, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την λίστα debian-user .

Για υποστήριξη σε άλλες γλώσσες, παρακαλούμε ελέγξτε τον κατάλογο με τις λίστες χρηστών..

Υπάρχουν φυσικά πολλές άλλες λίστες αλληλογραφίας αφιερωμένες σε κάποιες από τις πτυχές του τεράστιου οικοσυστήματος του Linux που δεν αφορούν συγκεκριμένα το Debian. Χρησιμοποιείστε τη μηχανή αναζήτησης της προτίμησής σας για να βρείτε την πιο κατάλληλη λίστα για τον σκοπό σας.

Ομάδες ειδήσεων στο Usenet

Πολλές από τις λίστες αλληλογραφίας μας μπορείτε να τις περιηγηθείτε ως ομάδες ειδήσεων (newsgroups), στην ιεραρχία linux.debian.*. Αυτό μπορεί επίσης να γίνει με τη χρήση μιας διεπαφής web όπως η Google Groups. Ιστότοποι

Φόρουμ

# Note to translators: # If there is a specific Debian forum for your language you might want to # insert here a paragraph stating which list is available for user support # in your language and pointing to the English forums. #

someforum is a web portal # on which you can use your language to discuss Debian-related topics, # submit questions about Debian, and have them answered by other users.

# #

Debian User Forums is a web portal # on which you can use the English language to discuss Debian-related topics, # submit questions about Debian, and have them answered by other users.

Το Debian User Forums είναι μια δικτυακή πύλη στην οποία μπορείτε να συζητήσετε ζητήματα σχετικά με το Debian, να υποβάλλετε ερωτήσεις σχετικά με το Debian και να πάρετε απαντήσεις από άλλους χρήστες.

Απευθυνόμενοι στους Συντηρητές των Πακέτων

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απευθυνθείτε στους συντηρητές των πακέτων. Αν χρειάζεστε να επικοινωνήσετε με τον συντηρητή ενός πακέτου εξαιτίας ενός σφάλματος, απλά υποβάλετε μια αναφορά σφάλματος (δείτε την ενότητα για το the Bug Tracking System στη συνέχεια). Ο συντηρητής θα λάβει ένα αντίγραφο της αναφοράς.

Αν θέλετε απλά να επικοινωνήσετε με τον συντηρητή ενός πακέτου, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό ψευδώνυμο αλληλογραφίας που έχει οριστεί για κάθε πακέτο. Οποιοδήποτε μήνυμα στέλνεται στη διεύθυνση <package name>@packages.debian.org θα προωθηθεί στον συντηρητή που είναι υπεύθυνος γι' αυτό το πακέτο.

Tο Σύστημα Παρακολούθησης Σφαλμάτων (Bug Tracking System)

Η διανομή του Debian διαθέτει ένα σύστημα παρακολούθησης των σφαλμάτων που παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τα σφάλματα από χρήστες και προγραμματιστές. Σε κάθε σφάλμα αποδίδεται ένας αριθμός και κρατείται στο αρχείο μέχρι να σημανθεί ότι έχει αντιμετωπιστεί.

Για να αναφέρετε ένα σφάλμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από τις σελίδες σφαλμάτων που αναφέρονται στη λίστα παρακάτω ή να χρησιμοποιήσετε το πακέτο του Debian reportbug για την αυτόματη υποβολή μιας αναφοράς σφάλματος.

Πληροφορίες σχετικά με την υποβολή σφαλμάτων, την θεώρηση των ενεργών αυτή τη στιγμή σφαλμάτων και για το σύστημα παρακολούθησης σφαλμάτων γενικά, μπορούν να βρεθούν στις ιστοσελίδες Σύστημα Παρακολούθησης Σφαλμάτων.

Σύμβουλοι

Το Debian είναι ελεύθερο λογισμικό και προσφέρει δωρεάν βοήθεια μέσα από τις λίστες αλληλογραφίας. Κάποιος κόσμος δεν έχει τον χρόνο ή τις εξειδικευμένες ανάγκες και είναι διατεθιμένος να προσλάβει κάποιον για τη συντήρηση ή την προσθήκη επιπλέον λειτουργικότητας στο Debian σύστημά τους. Δείτε τη σελίδα Σύμβουλοι για μια λίστα ατόμων/εταιρειών.

Γνωστά προβλήματα

Περιορισμο και σοβαρά προβλήματα της τρέχουσας σταθερής διανομής (αν υπάρχουν) περιγράφονται στις σελίδες της Έκδοσης.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις Σημειώσεις της έκδοσης και τα Παροράματα.