#use wml::debian::template title="Sigurnosne informacije" GEN_TIME="yes" #use wml::debian::toc #use wml::debian::recent_list #include "$(ENGLISHDIR)/releases/info" #use wml::debian::translation-check translation="99652aefd4edbeec1e16b3cc4157c616d5951188"

%body

Debian vrlo ozbiljno shvaća sigurnost. Obrađujemo sve sigurnosne probleme na koje nas se upozori i pazimo da se oni isprave u razumnom vremenskom roku. Mnogi sigurnosni naputci se koordiniraju sa ostalim distributerima slobodnog softvera i objavljuju onog dana kad se objavi i ranjivost. Imamo i tzv. Security Audit tim koji pregledava arhivu u potrazi za novim ili neispravljenim sigurnosnim bugovima.

Iskustvo je pokazalo da sigurnost opskurnošću ne djeluje. Javno otkrivanje omogućava ubrzanija i bolja rješenja sigurnosnih problema. U skladu s tim, ova stranica govori o Debianovu stanju u odnosu na razne poznate sigurnosne rupe, koje bi možda mogle zahvatiti Debian.

Debian također sudjeluje u naporima za sigurnosnu standardizaciju: Debianovi sigurnosni naputci su kompatibilni s CVE-om (vidi međusobne reference) i Debian ima predstavnika u odboru Open Vulnerability Assessment Language projekta.

Kako očuvati sigurnost vašeg Debian sustava

Kako biste primali najnovije Debian sigurnosne naputke, pretplatite se na \ debian-security-announce mailing listu.

Možete koristiti apt za jednostavno dohvaćanje najnovijih sigurnosnih nadogradnji. Potrebno je dodati redak kao ovaj:

deb http://security.debian.org/debian-security /updates main contrib non-free

u vašu /etc/apt/sources.list datoteku.

Za više informacija o sigurnosnim pitanjima u Debianu, molimo obratite se Security Team FAQ-u te priručniku zvanom Kako učiniti Debian sigurnim.

Noviji sigurnosni naputci

Ove web stranice sadrže sažetu arhivu sigurnosnih naputaka poslanih na \ debian-security-announce mailing listu.

<:= get_recent_list( '1m', '6', '$(ENGLISHDIR)/security', 'bydate', 'dsa-\d+' ) :>

{#rss#: :#rss#}

Najnoviji Debian sigurnosni naputci su također dostupni u RDF obliku. Također imamo i drugu RDF datoteku koja sadrži prvi pasus naputka tako da na taj način možete vidjeti o čemu se u naputku radi.

#include "$(ENGLISHDIR)/security/index.include"

Stariji sigurnosni naputci su također dostupni: <:= get_past_sec_list(); :>

Debian distribucije nisu ranjive na sve sigurnosne probleme. Tzv. Debian Security Tracker skuplja sve informacije o statusu ranjivosti Debian paketa, i može ga se pretraživati koristeći CVE ime ili po imenu paketa.

Kontakt informacije

Molimo pročitajte Security Team FAQ prije nego što nas kontaktirate, vaše pitanje bi moglo već biti odgovoreno!

I informacije o kontaktiranju su u FAQ-u.