#use wml::debian::template title="Как да се свържете с нас" NOCOMMENTS="yes" #use wml::debian::translation-check translation="a86e9e85aeb21d4b676f9cfd15114c8ab12ebdc4"

Дебиан е голяма организация и има много начини да се свържете с нас. Тази страница обобщава най-честите точки за контакт и няма за задача да бъде изчерпателна. Още начини за връзка с нас могат да бъдат намерени в останалата част на сайта.

Забележете, че повечето от адресите, които следват представляват отворени пощенски списъци с общодостъпни архиви. Прочетете юридическата информация преди да изпращате съобщения.

Английският е най-използваният език за комуникация със сътрудниците на Дебиан. По тази причина е препоръчително всички първоначални запитвания да бъдат на английски. Ако това не е приемливо за вас, използвайте потребителски пощенски списък за вашия език.

Обща информация

Повечето от информацията за Дебиан е събрана нашия уеб сайт – https://www.debian.org/. Разгледайте го или потърсете това, което Ви интересува преди да се свържете с нас.

Разделът с отговори на често задавани въпроси може да отговори на много от вашите питания.

Въпроси, засягащи проекта Дебиан като цяло могат да бъдат пращани до пощенския списък debian-project на адрес . Не изпращайте въпроси свързани с използването на Linux в този списък; прочетете по-долу за това.

Инсталиране и използване на Дебиан

Ако вече сте прегледали документацията в носителя, от който сте инсталирали и уеб ссайта и не сте получили решение на вашия проблем, можете да вземете участие в много активния потребителски пощенски списък, където потребители и сътрудници на Дебиан могат да отговорят на вашите въпроси - debian-user. Всички въпроси засягащи

можете да пращате на този списък. Просто се абонирайте за debian-user и изпратете Вашия въпрос на .

Освен това, има и списъци за потребители, говорещи на различни езици. Прегледайте информацията за абониране за интернационални пощенски списъци.

Доъпнително можете да посетите нашите пощенски списъци във вид на групи за новини, използвайки web интерфейс като Google.

Ако смятате, че сте открили бъг в нашата инсталационна система, можете да изпратите информация за това на . или доклад за бъгове както и заdebian-installer pseudo-package.

Публично пространство/Медии

Запитванията за информация относно статии или изпращане на новини за нашата страница с новини могат да бъдат изпращани на нашия отдел за връзки с обществеността

Събития/Конференции

Покани за конференции и изложения или други подобни събития могат да бъдат пращани на отдела по обществените събития. Заявки за дипляни, постери и участия в събития на територията на Европа могат да бъдат изпращани на пощенския списък за обществени събития в Европа.

Да помогнем на Дебиан

Ако желаете да се свържете с Дебиан организацията, за да предложите помощ, моля разгледайте възможните начини за помощ.

Ако желаете да създадете огледало на Дебиан, прегледайте страниците за огледалата на Дебиан. За запитвания за нови огледала, използвайте тази бланка. Проблеми с вече съществуващи огледала могат да бъдат докладвани на адрес .

Ако имате желание да продавате инсталационните дискове на Дебиан, прочетете информацията за търговците на дискове. За да бъдете включени в списъка на търговците на дискове на Дебиан моля използвайте този формуляр.

Докладване за проблеми в пакетите на Дебиан

Ако желаете да ни уведомите за открит от вас проглем в някой от пакетите на Дебиан, можете да използвате системата за следене на грешки. Запознайте се преди това с инструкцииите за докладване на грешки.

Ако просто искате да се свържете с отгивирника на съответния пакет в Дебиан, можете да използвате специално създадените за целта псевдоними за всеки пакет. Всяко писмо, изпратено на <име на пакета>@packages.debian.org ще бъде препратен автоматично към човека или екипа, който отговаря за този пакет.

Ако желаете да предупредите екипа на Дебиан за потенциален проблем със сигурността, без да го огласявате публично, изпратете изпратете поща на адрес .

Разработка на Дебиан

Ако имате въпроси, свързани с разработката на Дебиан, можете да се абонирате за някои от пощенските списъци за програмисти и там да споделите за срещнатите провлеми.

Главният пощенски списък за разработка е debian-devel: можете да се абонирате за него и да изпратите поща на адрес .

Проблеми с инфраструктурата на Дебиан

За да докладвате за проблем с някоя от услугите на Дебиан, можете да използвате доклад за грешка в съответния псевдо пакет.

Също така, можете да се свържете по пощата директно със съответните отговорници: package: %0

Редактори на Web страници

#include "$(ENGLISHDIR)/devel/website/tc.data" Преводачи на уеб страниците
<: &list_translators($CUR_LANG); :>
">
Администратори на пощенските списъци

Администратори на системата за следене на грешки

Harassment issues

Дебиан е общност, която цени уважението и диалога. Ако сте обект на поведения, което ви наранява или се чувствате тормозени, било по време на събитие, организирано от Дебиан или по време на друго взаимодействие с проекта, свържете се с .

Вижте и пълния списък с различните отдели и адреси за връзка в организацията Дебиан.