#use wml::debian::template title="Хората: кои сме ние и с какво се занимаваме" #include "$(ENGLISHDIR)/releases/info" #use wml::debian::translation-check translation="ac8343f61b83fe988dbcb035d77af5bf09ba0709" # translators: some text is taken from /intro/about.wml

Сътрудници

Дебиан се прави от почти хиляда активни разработчици, пръснати по целия свят, които отделят от свободното си време. Малко от тях са се срещали лице в лице. Основната комуникацията се осъществява чрез e-mail (например чрез пощенските списъци на lists.debian.org) и IRC (канала #debian на irc.debian.org).

Пълният списък на членовете на Дебиан е достъпен на nm.debian.org. Списък на всички сътрудници, допринасящи за Дебиан има на contributors.debian.org.

Проектът Дебиан има добре организирана структура. За повече информация относно вътрешната организация разгледайте раздела за разработчици.

Как започна всичко?

Проектът Дебиан е започнат през август 1993г. от Иан Мърдок (Ian Murdock) като нова дистрибуция, която да бъде разработвана открито, в духа на Linux и GNU. Основна цел на Дебиан е била внимателният и грижлив подбор на компоненти и технологии, които да работят добре заедно и възможността за лесна поддръжка. Всичко започва от една малка, сплотена група от хакери на свободен софтуер, която прогресивно нараства през годините, за да стане голяма, добре организирана общност от програмисти и потребители. За повече информация прочетете страницата с подробна история на Дебиан.

Тъй като много хора питат как се произнася Дебиан, отговорът е /ˈде-би-ан/. Произхожда от имената на създателя на Дебиан, Иан Мърдок и съпругата му Дебра.

Хора и организации, които помагат на Дебиан

Много други хора и организации участват в общността:

Кой използва Дебиан?

Въпреки че няма точни статистики (понеже Дебиан не изисква от потребителите си да се регистрат), смята се, че Дебиан се използва от всякакви организации, малки и големи, както и от многохилядни индивидуални потребители. Прегледайте страницата Кой използва Дебиан? за списък от известни организации, които са изпратили кратко описание за това как и защо използват Дебиан.