From 7baffb384b9083def4f68324c8be45eac4afb206 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Frans Spiesschaert Date: Mon, 28 Dec 2020 17:30:20 +0100 Subject: (nl) dutch/CD/faq/index.wml, translation update. --- dutch/CD/faq/index.wml | 114 ++++++++++++++++++++++++------------------------- 1 file changed, 57 insertions(+), 57 deletions(-) diff --git a/dutch/CD/faq/index.wml b/dutch/CD/faq/index.wml index 2125becfabd..655cb08c749 100644 --- a/dutch/CD/faq/index.wml +++ b/dutch/CD/faq/index.wml @@ -1,13 +1,13 @@ #use wml::debian::cdimage title="Veel gestelde vragen over Debian cd's" NOHEADER=true BARETITLE=true #use wml::debian::toc #include "$(ENGLISHDIR)/releases/info" -#use wml::debian::translation-check translation="c5541c26b9c188ed8d1c12f222bd70d490e058fb" +#use wml::debian::translation-check translation="e4a027291d36c63b9eb1878b10c5f8718206d5f6"

%body

-

Veel gestelde vragen

+

Veelgestelde vragen

@@ -44,11 +44,11 @@ of Mac OS.

Indien u hier geen antwoord vindt op uw vraag, kunt u hulp vragen op een van de mailinglijsten van Debian. In ieder geval moet u eerst in de mailinglijstarchieven zoeken -vooraleer een e-mail te zenden naar de lijst. U kunt op de lijsten -inschrijven en u erop +voor u een e-mail stuurt naar de lijst. U kunt op de lijsten +intekenen en u erop uitschrijven. -Maar u moet niet ingeschreven zijn op de lijst om er e-mail naar te kunnen -sturen - indien u niet ingeschreven bent, vraag dan dat men u in CC zet +Maar u moet niet ingetekend hebben op de lijst om er e-mail naar te kunnen +sturen - indien u niet ingetekend heeft, vraag dan dat men u in Cc zet bij een antwoord.

Relevante mailinglijsten bij problemen met een cd-installatie:

@@ -112,7 +112,7 @@ aanbieden, met als gevolg dat de cd-imageservers permanent overbelast zijn.

Bovendien staat niemand te springen om extra cd-servers op te zetten door de grote hoeveelheid verspilde bandbreedte (sommige mensen blijven een mislukte download herstarten in plaats van deze te -hervatten vanaf het punt waar de verbinding verbroken werd) +hervatten vanaf het punt waarop de verbinding verbroken werd) en omdat een gewone spiegelserver attractiever is (het maakt voortdurende upgrades van Debian mogelijk of het gebruik van de distributies testing/unstable in plaats van stable).

@@ -168,7 +168,7 @@ moet downloaden of update-cd's of broncode-cd's.

Een citaat uit de webpagina over netwerkinstallatie: Een netwerkinstallatie- of netinst-cd is één enkele cd die u toelaat om het volledige besturingssysteem te installeren. Deze cd -bevat enkel de software die minimaal nodig is om het installatiesysteem +bevat enkel de software die minimaal nodig is om de installatie te starten en om de overige pakketten via het internet op te halen.

Indien u Debian slechts op één computer met een snelle internetverbinding @@ -188,7 +188,7 @@ van debian-8.0.0, kunt u de collectie schijven van debian-update-8.2.0 een versie debian-8.2.0 maken.

Dit type cd/dvd is bedoeld voor verkopers die grote hoeveelheden -gedrukte cd's/dvd's hebben (wat deze goedkoper maakt dan afzonderlijk +geperste cd's/dvd's hebben (wat deze goedkoper maakt dan afzonderlijk gebrande cd's/dvd's). Indien u bij een dergelijke verkoper cd's/dvd's bestelt, is het mogelijk dat u cd's/dvd's ontvangt van een iets oudere tussenrelease samen met enkele update-cd's/dvd's voor de @@ -220,11 +220,11 @@ maar ongeveer evenveel data downloaden als voor een update-cd/dvd.

Wat zijn de source-cd's? -

Er sijn twee soorten images, de binaire cd's met +

Er zijn twee soorten images, de binaire cd's met vooraf gecompileerde programma's die klaar voor gebruik zijn, en de source-cd's die de broncode voor die programma's bevatten. -De overgrote meerderheid heeft deze broncode-cd's niet nodig. U moet -ze niet downloaden tenzij u er een grondige reden voor heeft..

+De overgrote meerderheid gebruikers heeft deze broncode-cd's niet nodig. U moet +ze niet downloaden tenzij u er een grondige reden voor heeft.

# ============================================================ @@ -360,15 +360,15 @@ maar deze distributie nog steeds wenst te installeren, heeft u enkele mogelijkhe op unstable de meeste software (bijv. grafische werkomgeving) te installeren. -
  • Gebruik het installatiesysteem van stable om een minimaal - stable-systeem te installeren en pas nadien uw bestand +
  • Het installatiesysteem van stable gebruiken om een minimaal + stable-systeem te installeren. Pas nadien uw bestand /etc/apt/sources.list aan om testing te gaan gebruiken en voer dan een apt-get update en apt-get dist-upgrade uit. Installeer tenslotte de gewenste pakketten. Deze werkwijze is van de hier voorgestelde werkwijzen, die welke het meest kans op slagen heeft.
  • -
  • Wees een tester van het installatiesysteem voor testing - en installeer testing met een netinst-image, waardeer dan op +
  • Het installatiesysteem voor testing uittesten en + testing installeren met een netinst-image. Waardeer dan op naar unstable door de inhoud aan te passen van uw bestand /etc/apt/sources.list. Om te vermijden dat nodeloos pakketten gedownload en opgewaardeerd worden, is het aangewezen om eerst een minimaal @@ -377,7 +377,7 @@ maar deze distributie nog steeds wenst te installeren, heeft u enkele mogelijkhe te installeren. Voer dan apt-get update en apt-get -u dist-upgrade uit - en zo heeft u de sid-release.
  • -
  • Gebruik een netboot mini.iso-image. U vindt het op elke +
  • Een netboot mini.iso-image gebruiken. U vindt het op elke Debian spiegelserver onder debian/dists/unstable/main/installer-*/current/images/netboot/mini.iso. Selecteer bij de installatie Geavanceerde opties -> Expertinstallatie. Bij de stap Een spiegelserver voor het Debian archief selecteren kiest u dan de versie sid - unstable.
  • @@ -419,7 +419,7 @@ verouderd - waarom brengt u geen nieuwe versie uit?

    We maken slechts een officiële release van de stabiele distributie wanneer we van mening zijn dat deze die naam echt verdient. Jammer genoeg betekent dit dat er slechts ongeveer om de twee jaar een -release van stable plaats vindt...

    +release van stable plaats vindt ...

    Indien u een meer recente versie nodig heeft van sommige software in Debian, kunt u stable installeren en dan (via het net) de onderdelen @@ -428,8 +428,8 @@ mogelijk om software uit de verschillende releases te mengen.

    Een andere mogelijkheid is om de images van testing die elke week automatisch gegenereerd worden, te gebruiken. Meer informatie over veiligheidsondersteuning voor testing -is te vinden in de FAQ over veiligheid.

    +href="../../security/faq#testing">beveiligingsondersteuning voor testing +is te vinden in de FAQ over beveiliging.

    Indien u enkel voor specifieke pakketten een recentere versie nodig heeft, kunt u ook gebruik maken van de dienst backports welke pakketten uit @@ -451,16 +451,16 @@ de beschreven optische media verifiëren?

    Gedetailleerde informatie over hoe u de ondertekende checksumbestanden met de checksums van de ISO-imagebestanden kunt authenticeren is te vinden -op de pagina over authenticiteitsverificatie. Na het cryptografisch verifiëren van de controlesombestanden, kunnen we nagaan of: +op de pagina over authenticiteitsverificatie. Na het cryptografisch verifiëren van de checksumbestanden, kunnen we nagaan of:

    @@ -491,8 +491,8 @@ geladen optisch medium is.
    $ dd if=<apparaat> count=<sectoraantal> bs=<sectorgrootte> | sha512sum -
  • De berekende checksum moet vergeleken worden met de overeenkomstige - checksum die te vinden is in het passende checksumbestand (SHA512SUMS, SHA256SUMS, enz.) +
  • Het berekende controlegetal moet vergeleken worden met het overeenkomstige + controlegetal dat te vinden is in het passende checksumbestand (SHA512SUMS, SHA256SUMS, enz.)
  • @@ -500,22 +500,22 @@ geladen optisch medium is. href="https://people.debian.org/~danchev/debian-iso/check_debian_iso"> check_debian_iso heet. Dit kan ISO-imagebestanden en optische media verifiëren, door het passend aantal bytes te lezen -van het medium, de checksum te berekenen en die te vergelijken met +van het medium, het controlegetal te berekenen en dat te vergelijken met het checksumbestand.

    @@ -568,7 +568,7 @@ voor het optisch mediumtype cd:

    Onder Linux heeft u voor de grafische omgeving X ook de programma's Brasero, -K3B en +K3B en X-CD-Roast, om er enkele te vermelden. Merk op dat dit allemaal frontends zijn voor de eerder vermelde basisprogramma's voor het branden van schijven.

    @@ -586,7 +586,7 @@ eerder vermelde basisprogramma's voor het branden van schijven.

    K3b
    -
    Selecteer Hulpmiddelen - CD - CD-image branden in het menu. +
    Selecteer Hulpmiddelen - cd - cd-image branden in het menu. In het dialoogvenster dat geopend wordt, voert u in het veld Te branden image het pad naar het image in. Controleer of de overige instellingen correct zijn en klik op Start.
    @@ -597,13 +597,13 @@ eerder vermelde basisprogramma's voor het branden van schijven.

    Na het starten van het programma klikt u op Configuratie en kiest u het tabblad Harddisk instellingen. Kopieer het Debian cd-image naar een van de mappen die in de tabel getoond worden. (Indien de - tabel leeg is, voer dan het pad naar een map die u wilt gebruiken voor - tijdelijke opslag, in en klik dan op Toevoegen.) Klik op OK om - de configuratie te verlaten. Selecteer nadien CD/DVD maken en dan - Schrijf tracks. Kies het tabblad Tracks opmaken, selecteer + tabel leeg is, voer dan het pad in naar een map die u wilt gebruiken voor + tijdelijke opslag, en klik dan op Toevoegen.) Klik op OK om + de configuratie te verlaten. Selecteer nadien cd/dvd maken en dan + Tracks schrijven. Kies het tabblad Tracks opmaken, selecteer de regel waarop de bestandsnaam van het image te zien is en klik op - Toevoegen en klik dan op Accepteer track opmaak. Klik - tenslotte op Schrijf tracks.
    + Toevoegen en klik dan op Track-opmaak accepteren. Klik + tenslotte op Tracks schrijven. @@ -617,7 +617,7 @@ veel Windowsprogramma's voor het branden van cd-images hun eigen indeling gebruiken. Voor het branden van de .iso-images zult u waarschijnlijk een menu-item speciaal moeten hebben. Zoek naar opties als ISO9660-bestand, Ruw ISO-image of 2048 bytes/sector. -(Noot: andere waarden voor bytes/sector zijn dodelijk!) In sommige +(Noot: andere waarden voor bytes/sector zijn noodlottig!) In sommige programma's zijn deze opties niet beschikbaar. Gebruik dan een ander programma om de schijven te branden (vraag het een vriend of collega). Hieronder vindt u informatie over het schrijven van cd-images met specifieke @@ -647,16 +647,16 @@ een image naar een cd/dvd
    Dit programma kan .iso-images schrijven onder Windows 2003, XP en Vista.
    -
    Adaptec\ - /Roxio Easy-CD Creator
    +
    Roxio Easy-CD + Creator
    -
    In het menu Bestand kiest u CD creëren van +
    In het menu Bestand kiest u cd creëren van image.... Selecteer dan het bestandstype .iso en het correcte - image. Dit opent het scherm Instellingen voor CD creëren. Hier + image. Dit opent het scherm Instellingen voor cd creëren. Hier moet u ervoor zorgen dat alle informatie over uw CD-R correct is. In het - onderdeel Creatie-opties kiest u CD maken; onder - Schrijfmethode kiest u Track at once en Sluit - CD.
    + onderdeel Creatie-opties kiest u cd maken; onder + Schrijfmethode kiest u Track at once en cd + sluiten.
    Nero van Ahead Software
    @@ -670,9 +670,9 @@ een image naar een cd/dvd Modus 1
    , Blokgrootte 2048, Ruwe Data, Gecodeerd, en Omgewisseld niet geselecteerd, en Image Header en Image Trailer op 0. Klik OK. Kies onder - CD schrijven of Branden de standaardopties, d.w.z. + cd schrijven of Branden de standaardopties, d.w.z. Schrijven en Maximale snelheid bepalen en kruis daarnaast - ook de optie CD afwerken aan. + ook de optie cd afwerken aan.
    De @@ -816,10 +816,10 @@ volgende schema te volgen om onderlinge uitwisselbaarheid te verzekeren:

    aan de eerste regel, zoals in: Debian GNU/Linux 6.0.3 Squeeze.

    Merk op dat u de benaming Official (Officiële) -enkel mag gebruiken voor cd's waarvan het image een checksum -heeft die overeenkomt met die van het +enkel mag gebruiken voor cd's waarvan het image een +controlegetal heeft dat overeenkomt met dat van het jigdo-bestand van een officiële release. -Elke cd waarvan de cheksum niet overeenkomt (bijv. uw eigen creaties) +Elke cd waarvan het controlegetal niet overeenkomt (bijv. uw eigen creaties) moet duidelijk gelabeld worden als Unofficial (Niet-officiële), bijvoorbeeld:

    @@ -872,7 +872,7 @@ stabiele release zal opwaarderen.

    installeren op vele onderling met elkaar verbonden computers?

    Indien u Debian wilt installeren op een groot aantal computers en -nadien al deze installaties up-to-date (bijv. veiligheidsupdates) wenst te +nadien al deze installaties up-to-date (bijv. beveiligingsupdates) wenst te houden, is een installatie vanaf optische media niet ideaal, net zo min als een installatie over het internet, omdat de pakketten voor elke machine opnieuw gedownload moeten worden. In een dergelijk geval zou u een lokale @@ -906,7 +906,7 @@ cache moeten opzetten. U heeft drie mogelijkheden:

    Squid opdragen de bestanden te bewaren door een regel toe te voegen in /etc/squid/squid.conf:
    refresh_pattern   debian.org/.*.deb$   129600 100% 129600 -
  • Een private spiegelserver voor pakketten van Debain instellen: +
  • Een private spiegelserver voor pakketten van Debian instellen: Neem in acht dat het archief van Debian enorm groot geworden is! Raadpleeg de pagina over spiegelservers voor meer details.
  • -- cgit v1.2.3